meer nieuws over boek Voorst200

Binnenkort verschijnt de geschiedenis van 200 jaar Voorst in boekvorm.
Hier is voorproefje 3.

Hoofdstuk 5 van het boek gaat over infrastructuur. Over wegen en waterwegen, elektriciteit en straatverlichting. Dat laatste was er vroeger natuurlijk niet.
Verlichting kwam pas aan het eind van de 19de eeuw. In Wilp stond één lantaarn, op de hoek van de Rijksstraatweg en de Molenallee.

Dat was bij lange na niet genoeg natuurlijk en steeds vaker kreeg het gemeentebestuur het verzoek om extra lantaarns te plaatsen. Maar de gemeenteraad was er meestal niet enthousiast over: te duur en niet echt nodig. Zo ook in 1907. Toen waren er weer heftige discussies in de raad over de noodzaak van extra lantaarns in de dorpen. Gevaarlijke situaties en
kosten werden tegen elkaar afgewogen. Dat de gemeenteontvanger en de bode met de koets van de dijk waren geraakt waarbij de eerste om het leven kwam, werd hierbij ter ondersteuning aangehaald. Raadslid baron Hövell van
Westerflier was echter van mening dat mensen die ’s avonds in het donker wilden wandelen ook zelf maar voor licht moesten zorgen, net zoals dat gold voor fietsers en voertuigen.

Wel goed uitkijken trouwens. Al in 1902 had raadslid Beker uit Wilp gewezen op het toenemende gevaar van auto’s op de openbare weg.