Nijbroeker feesten door de jaren heen

Opgeschreven door Wim Jacobs. Wim had in de vorige eeuw samen met zijn vrouw Teuntje een levensmiddelenbedrijf aan het Dorpsplein in Nijbroek. Het echtpaar voelde zich nauw betrokken bij het wel en wee in hun geliefde dorp Nijbroek.

Het was in de zomer van 1936, als 10-jarig jongetje ging ik samen met mijn opoe naar de jaarlijks terugkerende landbouwdagen in een weiland nabij de boerderij ‘De Boerdam’. Het weiland was nat en drassig, er was een tapijt van stro uitgerold waar over wij konden lopen om de deelnemers te bereiken. De Blue Band danseresjes in hun bekende wit, blauwe kleuren maakten een grote indruk op mij. Vermoedelijk is tijdens dit feest het Nijbroeker Volkslied ontstaan.
In mei 1945 vond in elke buurt bevrijdingsfeesten plaats, al was er aan van alles en nog wat schaarste. Iedere boerderij had in die tijd wel een boomgaard of een bessentuin zodat er inmaak genoeg was. Met een melkbus ging men langs de boerderijen om de weck in te zamelen. Uit het gemixte en gegiste aanbod ontstonden knalfeesten voor oud en jong.
Toen het leven weer tot rust was gekomen vierde de dorpslandbouwvereniging haar diamanten jubileum. Ook wel het ‘Nijdiffeest’ genoemd. Het Nijbroekse bedrijfsleven presenteerde zich om een inzicht te geven welke belangen er in de landbouw leefden.
In de vijftiger jaren organiseerde de BOG en de BOLH jeugdorganisaties uit de boerenstand (nu Jong Gelre) een landdag. Hermen Bomhof schrijver/dichter uit de Beemte schreef daarvoor de openlucht revue de ‘Broabantse Gold Bloemen’ die door leden van de vereniging werd opgevoerd. Uit deze revue stamt het lied ‘t Niebroeker Lietien.
Na de oorlog werd op bescheiden wijze Koninginnedag gevierd, die door de leerkrachten van de beide scholen werd georganiseerd. Vooraf gingen ouders met lijsten rond om gelden in te zamelen om het feest mogelijk te maken. Sponsoring of gemeentelijke subsidies kende men toen nog niet. Later werd dit feest vanuit de Plaatselijk Belangenvereniging georganiseerd.
In 1978 vierde Nijbroek haar 650-jarig bestaan. Het was een reusachtig feest die een week lang duurde. Het feest begon met een grote allegorische optocht door heel Nijbroek. De saamhorigheid was groot en alle buurten uit ons mooie dorp vierden mee.
Nu zijn er de Dikke Mik feesten die jaarlijks in de maand augustus worden georganiseerd. Een plattelandsfeest voor alle leeftijden, boordevol met amusement, cultuur en spektakel.

’t Niebroeker Lietien

Niebroek, ik wil oe priezen,
mien dankbaar harte gluujt,
uut roebol, riet en biezen,
bi’j zuuties an e gruujt.
Deur warken, hard en nerig,
bi’j kleine darp ontstoan.
Oe volk stond eeuwig verig,
hef steeds zien best e doan.

Woar ’k deur de wereld zwarve,
tut in de veerste hoek,
veur leven en veur starven,
hol ik ’t met oe Niebroek,
Oe trotse peppelriejen,
bin ’t die de krone spant.
Ik zie oe boerderiejen,
as ’t sieroad van ons land.

Oe karke steet in ’t midden,
zo hech, zo stark, zo stoer,
noast wark geleuvig bidden,
brach zegen veur de boer.
God gonk deur alle tieden,
met oe bescharmed met,
in liejen en verbliejen,
hev ’t zomar bes ered.

Wie hielen bie ons striejen,
Wel onze vaders pad.
Mar d’ogen los veur ’t nieje,
hew steeds op tied e had.
Natuur en mensen samen,
die maken hand in hand,
van oe een dorp met name.
’t Juweel van ’t Iesselland.